Gaykätköjä Turkuun – asialla helsinkiläiset

Gaykätkö on helsinkiläisten kuvataiteilijoiden Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin yhteisöllinen taideteos, joka toteutetaan Turussa Vastaan+Otto-yhteisötaiteen triennaalissa keväällä. Pia Bartsch

Jussi Vehkasalo

Kaksi helsinkiläistä kuvataiteilijaa on ideoinut Turkuun Gaykätkö-taideteoksen.

Gaykätkössä etsitään gps-satelliittipaikannuksen avulla eri paikkoihin piilotettuja kätköjä, jotka kertovat Turun lesbo-, gay-, bi- ja trans-yhteisölle merkityksellistä paikoista, kokemuksista ja tapahtumista.

–Tällä hetkellä haetaan väkeä teoksen suunnittelutyöryhmään. Teoksen lopullinen sisältö on siis vielä auki, saa nähdä minkälaisia painotuksia siihen tulee, Hamm selostaa.

Teoksen lopullinen sisältö on vielä auki."

Suunnitteluryhmä pohtii ja kartoittaa teokseen tulevia paikkoja. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki Turun seudun asukkaat, jotka kokevat lgbt-asiat itselleen tärkeiksi.

Suunnittelu ja toteutus tapahtuu maalis–toukokuun aikana tapahtuvissa tapaamisissa.

Taideteos on osa yhteisötaiteen Vastaan+Otto-triennaalia. Teos julkistetaan triennaalin yhteydessä keväällä, jolloin yleisöllä on mahdollisuus osallistua kätköjen etsimiseen.

Ovatko kätköt joitakin tiettyjä paikkoja, vai voiko Gaykätköstä löytää esimerkiksi homoseksuaalin?

–Kaikki on mahdollista. Gaykätkö saattaa muuttua esimerkiksi Queer-kätköksi, jos suunnitteluryhmä niin haluaa. Paikalliset asiantuntijat saavat miettiä taideteoksen sisällön, Hamm jatkaa.

Suunnitteluryhmään mahtuu kymmenen ensimmäistä täysi-ikäistä ilmoittautunutta. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta geokätköilystä.

Helsinkiläistaiteilijat vie Turkuun se, että he työskentelevät Koneen Säätiön ylläpitämässä Saaren kartanon residenssissä maaliskuun alusta huhtikuun loppuun.

–Taiteellinen työskentelymme pohjaa eurooppalaiseen historiallisen avantgarden jatkumoon, joka etsii keinoja, miten yhdistää taide ja elämä. Meidän työskentelyssämme se näkyy jalkautumisena julkiseen tilaan ja yleisön altistamisena taiteelle. Teoksemme ovat eräänlaisia kehikkoja, jotka täydentyvät vasta yleisön osallistumisen kautta, miehet kertovat.

He ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1999 lähtien.

Lisätietoa ilmoittautumisesta suunnittelutyöryhmään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu