Arvio: Romahdus on hieno bisnes

The Big Short on viiden Oscarin ehdokas. Jaap Buitendijk/ Paramount Pictures

Marko Ahonen

Draamakomedia The Big Short kertoo neljästä tahosta, jotka näkivät vuoden 2008 pankki- ja talousromahduksen etukäteen. Päähenkilöksi nousee epäsosiaalinen numeronero Michael Burry (Christian Bale), joka ryhtyy tutkimaan, mitä pankkien sijoitusinstrumenttina käyttämät tuhansien asuntolainojen paketit oikeasti pitävät sisällään.

Perinteisesti tällaisia sijoituksia on pidetty äärimmäisen turvallisina. Sillä kyllähän ihmiset aina asuntolainansa maksavat, vai mitä?

Burry tajuaa ensimmäisenä, että lainoista huomattava osa on sekundaluokkaa. Asuntolainan, tai useammankin, saamiseksi on riittänyt pulssi.

Burry perustaa sijoitusrahaston, joka käytännössä lyö vetoa talousromahduksen puolesta, Yhdysvaltoja ja sen kansalaisia vastaan. Big Short kertoo älykkäistä kyynisistä ihmisistä, joiden mielestä muut ovat tyhmiä ja talousjärjestelmä umpimätä. Burry ja hänen hengenheimolaisen eivät romahdusta aiheuttaneet. He näkivät sen ennen muita ja hyötyivät siitä taloudellisesti. Tämä ei tarkoita, että päähenkilöt silti olisivat mukavia ihmisiä.

Taloudellisen termin katsojalle selittää kaunis blondi vaahtokylvyssä."

Big Short on poikkeuksellisen kunnianhimoinen ja älykäs elokuva. Se kertoo dokumenttimaiseen tyyliin oikeista ihmisistä ja tapahtumista. Voisi luulla, että tällainen elokuva on täynnä talousjargonia ja pukumiehiä toimistoissa. Kuten onkin. Mutta tylsää se ei ole.

Välillä elokuva rikkoo neljännen seinän, ja ihmiset puhuvat suoraan kameralle. Elokuvan alussa tärkeän taloudellisen termin katsojalle selittää kaunis blondi vaahtokylvyssä.

Ohjaaja Adam McKay tunnetaan komedioista. Nyt aihe on vakava, mutta sitä ei käsitellä vakavaan sävyyn. Välillä käydään postmodernin farssin puolella.

Big Short vääntää tarpeen tullen taloustermejä ja -teorioita rautalangasta, mutta tekee sen hauskasti ja kekseliäästi. Katsojasta ei tunnu, että häntä pidetään tyhmänä, koska hän tietää totuuden olevan juuri päinvastainen. Kysymys on niin vaikeista ja monimutkaisista asioista, että selitykset tulevat tarpeeseen.

Elokuva on tulvillaan taitavia ja nimekkäitä näyttelijöitä, jotka pääsevät näyttämään parastaan. Egot on pistetty piiloon. Esimerkki: tajusin Brad Pittin näyttelevän yhtä päähenkilöistä vasta kirjoittaessani tätä juttua.

Big Shortilla on viisi Oscar-ehdokkuutta, joista yksi parhaan elokuvan sarjassa.

* * * * *