Hyvä lihaskunto auttaa selviämään lonkkakipujen kanssa

Tyksin sairaalajohtaja, ortopedi Petri Virolainen, fysioterapeutti Pia Kalpamaa, ortopedit Matti Seppänen ja Keijo Mäkelä. Esa Halsinaho

toimitus

Lonkan oireillessa on tärkeää pyrkiä liikkumaan mahdollisimman normaalisti ja välttää virheasentoja. Lonkan nivelrikon viimeisenä hoitovaihtoehtona on tekonivel, jolla saadaan lisää toimintakykyä ja kivuttomia vuosia. Nivelrikkokipua voidaan helpottaa tai jopa lykätä leikkausta kohentamalla lihaskuntoa.

Lonkkakivun syynä ei etenkään nuorilla aina ole nivelrikko, vaan lonkan lihastasapainon tai lihaskunnon ongelmat. Tällöin hoitona ovat fysioterapeutin ohjeistamat harjoitteet.

– Lonkkanivel on syvällä ja ihmisen suurimmat lihakset kiinnittyvät sen ympärille suojaamaan niveltä. Lonkan liikelaajuus tapahtuu kolmessa tasossa: koukistus-ojennus, loitonnus - lähennys ja sisä- ja ulkokierto. Kaikkia näitä tarvitaan normaaliin kävelyn aikana. Mikäli liike häiriintyy yhdessä tai useammassa tasossa, se johtaa kipeyteen lonkan, lantion tai selän alueella. Siksi lihasten olisi oltava hyvässä kunnossa, toteaa ortopedi Matti Seppänen

Lonkan alueen oireillessa lihastoimintaan liittyvät muutokset tuntuvat kipuoireena lonkan etu-takapuolella tai tyypillisimmin lonkan sivulla. Ikääntymiseen ja lonkan nivelrikkoon liittyvät kivut saattavat ilmetä jäykkyytenä, aaltomaisena kipuna, liikkeelle lähtökipuna tai leposärkynä.

Lonkan oireillessa on tärkeää pyrkiä liikkumaan normaalisti ja ontumatta. Monipuolinen liikunta, ravinto ja painonhallinta auttavat ehkäisemään lonkan nivelrikkoa. Fysioterapialla ja omatoimisella harjoittelulla voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää lonkan alueen kiputiloja.

– Kuormitusta voi keventää kyynärsauvoilla. Näin vältetään ontuminen ja väärät kuormitusmallit. Lonkan ja lantion lihasvoimaa vahvistamalla vähennetään lonkan kuormittumista sekä vältetään kipua aiheuttavat liikemallit. Hyvä lihastasapaino koko alaraajaliikeketjussa ennaltaehkäisee lonkkaoireiden syntymistä, neuvoo fysioterapeutti Pia Kalpamaa.

Tyksin erityisvastuualueella 600 - 700 henkilöä saa vuosittain lonkan tekonivelen, uusintaleikkauksia tehdään noin 250. Lonkan tekonivelleikkauksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että leikkaukseen valitaan potilaat, jotka voivat hyötyä toimenpiteestä.

– Tekonivelleikkaus kannattaa tehdä, kun lonkan nivelrikon aiheuttama kipu häiritsee merkittävästi päivittäistä elämää, eikä nivelrikon luonnolliseen kulkuun kuuluvia hyviä, kivuttomia jaksoja enää ole. Edellytyksenä on myös, että muut hoitokeinot, kuten liikunta, venyttely, painon pudotus ja kipulääkkeet on kokeiltu. Kuluneen lonkkanivelen aiheuttama virheasento on yleensä jo merkki pitkälle edenneestä nivelrikosta, jolloin lonkka viimeistään kannattaa operoida, tiivistää tekonivelleikkausten vastuulääkäri, dosentti Keijo Mäkelä.

Yleisöluennon hyvät neuvot ovat katsottavissa tallenteena internetissä Turun Seudun Nivelyhdistyksen ylläpitämästä Nivelverkosta (www.nivelverkko.fi).

Tuula Vainikainen

Tekstin on tuottanut Tyks/Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu