Arvio: Surullinen matka syvyyksiin

Sukeltajat etenevät luolien syvyyksiin hakeakseen ystäviensä ruumiit pintaan. Janne Suhonen/ Monami Agency 2015

Jarmo Valkola

Juan Reinan ohjaama dokumentti Takaisin pintaan kuvaa neljän suomalaisen sukeltajan johdolla tehtyä ruumiiden hakuretkeä Norjan Plurdalenissa sijaitsevaan vedenalaiseen luolaan. Kaksi heidän toveriaan menehtyi aiemmassa sukellusretkessä noihin luoliin ja jäljelle jääneet päättivät hakea heidät takaisin.

Dokumentissa saadaan hyvin esiin tilanteiden vaarallisuus, kun sukeltajat etenevät hiljalleen kohden syvyyksiä. Kertojina toimivat Sami Paakkarinen, Vesa Rantanen, Patrik Gröngvist ja Kai Känkänen He kertovat avoimesti kokemuksistaan ja surustaan menehtyneitä tovereitaan kohtaan. Kerronnan pääpaino on toisaalta inhimillisessä kommunikaatiossa ja toisaalta kehitteillä olevan matkan kuvauksessa.

Reinan elokuvassa todistetaan mielen rauhallisuuden tarvetta näissä äärimmäisissä olosuhteissa selviytymiseen. Takaisin pintaan -dokumentti havainnollistaa monia sukeltamiseen liittyviä tasoja ja tekee sen hyvin asiallisesti. Joitain seikkoja toistetaan hieman liikaa, mutta kokonaisuuden tasolla elokuvassa on tärkeää asiaa.

Norjalaisen säveltäjän ja muusikon John-Erik Kaadan musiikki lisää kuvien dramaattisia vaikutuksia.

* * *