"Tunnin juna ei ole vain liikenneratkaisu"

NÄKÖKULMA Turun kauppakamarin johtaja Minna Arve uskoo, että Tunnin juna -hanke tuo Turkuun lisää asukkaita.

Teija Uitto

Turun kauppakamarin toimitusjohtajana tällä viikolla aloittanut Minna Arve on selvästi innostunut.

– Tehtävä on mielenkiintoinen ja tarjoaa mahdollisuuksia niin paljon, hän hehkuttaa.

Arven innostus näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Hetki ennen haastattelua hän on siirtänyt Instagrammiin kuvan torstaina avatusta K-marketista kauppakeskus Hansasta.

Pian kuvaa alkaa näkyä myös Periscopessa, sillä Arve aikoo uudistaa kauppakamarin toimintatapoja.

– Vuonna 2019 äänestävät nuoret, jotka ovat syntyneet 2000-luvulla. He ovat oppineet käyttämään kännykkää 1,5-vuotiaana, hän perustelee uudistusten tarvetta. Kauppakamarin on tavoitettava jatkossa myös nuoret start up -yrittäjät.

Turkuun paluu on Arvelle monesta syystä mieluisa. Puoluesihteerinä hän näki Turun ulkopuolelta ja pystyy nyt hyödyntämään sitä ja aiempaa kokemustaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

– Näen Turun seudulla valtavasti mahdollisuuksia. Turku on monipuolinen toimialoittain. Meillä on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, mutta myös isoja, kansainvälisiä yrityksiä. Se jaksaa hämmästyttää, kuinka paljon meillä on pk-sarjan yrityksiä, jotka ovat maailman huippuja omalla sarallaan.

– Lisäksi meillä Turun yliopiston ja Åbo Akademin huippututkimusta sekä ammattikorkeakoulujen osaamista. Nyt kun kaupunki korostaa strategiassaan elinkeinoelämää, meillä on koossa onnistumisen kombinaatio.

Turun elinkeinoelämän kannalta Tunnin juna -hanke on merkittävä. Arve korostaa, ettei kyse ole vain liikenneratkaisusta.

– Se yhdistää koko Etelä-Suomen. Kun ajatusten ja ihmisten liikkuminen on mahdollisimman helppoa, saadaan myös elinkeinoelämälle lisää kasvua. Jos Helsingin ja Turun välillä on enää tunti ja Helsingin ja Salon alle puoli tuntia, se mahdollistaa aivan uudenlaista toimintaa.

Arve uskoo, että nopea junayhteys tuo pääkaupunkiseudulta ihmisiä asumaan Turkuun, kun täällä asuntojen hintataso on alhaisempi.

– Tunnin juna hyödyttää myös pääkaupunkiseutua, joka saa osaavaa työvoimaa. Turussa pitää varautua siihen, että meillä on vetovoimaisia asuinalueita pääkaupunkiseudulla töitä tekeville.

– Skanssi on siihen erinomainen alue, kun Kupittaan asema on sen lähellä. Asuinalueelle on suunnitteilla muitakin hyviä juttuja, kuten ekologisuus ja teknologisten ratkaisuiden hyödyntäminen. Ja alueelle tulee hyvät palvelut, hän summaa.

Minna Arve

KTM, sairaanhoitaja

Turun kauppakamarin tuore toimitusjohtaja

Kokoomuksen puoluesihteeri syksystä 2014 kevääseen 2016

Turun kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2005 alkaen

toiminut Turun kaupunginhallituksen päätoimisena puheenjohtajana ja HyTest Oy.n markkinointipäällikkönä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää