Vuokrasopimus ja rakennuslupa hiertävät toriparkkia

TORI Ensi viikolla puidaan toriparkin vaatiman rakennuslupasuunnitelman kohtaloa.

Toriparkin rakennussuunnitelmasta väännetään yhä. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Toriparkin rakennussuunnitelmaa puidaan jälleen ensi viikolla. Kaupunki oli jo aikeissa tilata myös torin maanalaiset osat kattavan rakennuslupasuunnitelman Rambollilta. Suunnitelman tilaamisesta kuitenkin luovuttiin, sillä toriparkkiosion suunnittelun ei pitäisi tuoda kaupungille kuluja.

Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen mukaan kiinteistöliikelaitoksen johtokunta saa ensi viikolla eteensä esityksen, jossa parkkilaitoksen osalta rakennussuunnitelma jää toteuttajayhtiölle.

– Rakennussuunnitelman teko ennen vuokrasopimuksen hyväksyntää olisi ollut yksinkertaisempaa, sillä maan alla on kaupungin ja hankkeeseen ryhtyvän yhteisiä rajapintoja.

Vaihtoehtoinen ratkaisu on nyt sellainen, että ensin tehdään toriparkin toteuttajan kanssa vuokrasopimus. Se vaatii valtuuston hyväksynnän. Sen jälkeen parkin toteuttaja tilaa omalle osalleen rakennuslupasuunnitelman.

Virtasen mukaan kaupungin pitäisi kuitenkin julkistaa omat maanpäälliset katusuunnitelmansa helmikuun lopussa. Ne taas asettavat tiettyjä ehtoja myös maanalaisten osien toteutukselle.

Virtanen muistuttaa myös siitä vaihtoehdosta, että Turun Toriparkki Oy ei lopulta ole toriparkin toteuttaja.

– Turun Toriparkki Oy:llä on vain aiesopimuksen tuoma etuasema. Toteuttaja voi olla myös joku muu taho.

Turun Toriparkki -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Vaiste ei halua kommentoida vielä, mitä ratkaisuja yhtiö on omalta osaltaan tekemässä.

– Ensi viikon keskiviikkona katsellaan asiaa.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta käsittelee asiaa keskiviikon kokouksessaan.

Näistä on jo päätetty

Valtuusto on hyväksynyt Kauppatorin asemakaavanmuutoksen, joka sisältää Yliopistonkadun kävelykatualueen jatkamisen torin kohdalle. Torin kolmelle sivulle saa rakentaa kioskirakennukset, joihin sijoitetaan myös pysäköintilaitoksen ilmastointirakenteet ja porrashuoneet.

Kaavassa maanalainen pysäköintilaitos on sijoitettu 1–2 kerrokseen torin alle ja vähintään 80 prosenttia paikoista luvataan yleiseen pysäköintiin. Pysäköinnin ensisijainen sisäänajoramppi on Yliopistonkadulla, mutta pysäköintitilasta voidaan rakentaa yhteyksiä toria ympäröivien rakennusten kellareihin.

Turun kaupunki ja Turun Toriparkki Oy ovat solmineet esisopimuksen torin alle toteutettavasta pysäköintilaitoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää