Tällainen meno on teatterityömaalla

RAKENTAMINEN Turun kaupunginteatterin saneeraus- ja laajennustyöt ovat haastavia jo pelkän sijainnin takia.

Kaupunginteatterin takatyömaalle tulee laajennusosa. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turun kaupunginteatterin esitystoiminta pyörii täydellä taholla upeissa Logomon ja Dominon tiloissa, mutta melkoinen näyttämö on myös varsinaisen, Itäisellä Rantakadulla sijaitsevan kaupunginteatterirakennuksen sisällä ja ympärillä.

Teatteritalon peruskorjauksen ja laajennusosan muodostama työmaa on suuri ja erittäin näkyvällä paikalla. Uteliaita ohikulkijoita oli aluksi paljonkin kurkkimassa porteista sisään, mutta varsinaisia tunkeilijoita ei ole hirveästi ollut.

– Aluetta kiertävät massiiviset aidat eikä sisään pääse ilman kulkulupakorttia. Myös se, että Volter Kilven katu on poissa käytöstä, on mennyt hyvin turkulaisten tietoon, työn toteuttajan Skanska Talonrakennuksen työpäällikkö Tom Laihi sanoo.

Työ on jaettu kahteen osa-alueeseen: vanhan rakennuksen saneeraukseen ja laajennusosan rakentamiseen. Peruskorjausosassa tehdään mittavia purkutöitä, joissa tulee yllättäviäkin tilanteita vastaan. Talotekniikka uusitaan totaalisesti ja nykypäivän vaatimuksiin rakennus on melko ahdas ja sokkeloinen.

– Talotekniikan tekeminen kokonaan uusiksi on suuri työ. Sen mahduttaminen vanhaan teatterirakennukseen tulee olemaan iso haaste.

Vuonna 1962 valmistuneessa teatteritalossa on suojeltuja osia, joten näkyvät muutokset eivät ole dramaattisia. Itse asiassa, kun yleisö aikanaan saapuu remontoituun kaupunginteatteriin, se saapuu aulaan, lämpiöön ja päänäyttämön saliin, jotka ovat ulkoisesti saman näköisiä kuin ennen saneerausta.

Suurimmat muutokset koskevatkin teatterin henkilökunnan työskentelytiloja. Vanha osa laajenee tornista takanäyttämöllä. Kohti Urheilupuistoa, Itsenäisyydenkadun ja vanhan montun päälle nousevat laajennusosat, joihin tulee verstastilat, tavaroiden vastaanottotilat sekä uusi Sopukka, jossa on 250 hengen muunneltava katsomo. Pikkolo taas muuttaa vanhan Sopukan paikalle.

Tom Laihi kertoo, että laajennusosan rakentaminen on erittäin haastavaa Aurajoen läheisyyden eli savisen maan takia. Lisätyötä teettää myös Samppalinnan kallio, joka laskeutuu maan alla vinosti työmaalle.

Skanskan yksikön entinen johtaja Olli-Pekka Otava kommentoi elokuussa 2015 Turun kaupungin tiedotteessa kaupunginteatterin urakan olevan Skanskan Varsinais-Suomen yksikön historian suurimpia. Kyseessä on projektinjohtourakka eli alueella on myös Skanskan alihankkijoiden työntekijöitä.

Parhaimmillaan työmaalla on noin 100 henkilä töissä, tällä hetkellä noin 60.

Mistä on kyse?

Kaupunginteatteri on valmistunut vuonna 1962. Sen suunnittelivat Aarne Hytönen, Risto-Veikko Luukkonen ja Helmer Stenroos.

Turun kaupunginteatterin toiminta siirtyi syksyllä 2014 väistötiloihin Logomoon sekä Humalistonkadun Dominoon.

Kesällä 2015 Turun kaupunginteatteri aloitti myös kesäteatteritoiminnan Naantalin Teatteri Emmassa.

Teatteritalon peruskorjaus käynnistyi syksyllä 2015.

Kaupunginteatterin peruskorjaus valmistuu loppukesästä 2017.

Peruskorjauksen suunnittelusta vastaavat Pauno Narjus ja Aleksi Myyryläinen LPR-Arkkitehdit Oy:stä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää