Johtaja vakuuttaa: Vanhuspsykiatriassa tehty muutoksia, potilasturvallisuus taataan

Turun kaupungin hyvinvointitoimialajohtaja Riitta Liuksa vakuuttaa, että potilasturvallisuus on nyt kunnossa. Turun kaupunki

Teija Uitto

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johto suhtautuu erittäin vakavasti julkisuuteen nousseisiin väärinkäytöksiin vanhuspsykiatriassa.

– Potilasturvallisuus on meille kaikkein tärkein asia. Käymme asian perin pohjin läpi ja varmistamme, että toiminta psykiatrian kaikilla osastoilla on asianmukaista, hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa sanoo.

Liuksa korostaa, että asiaan puututtiin jo vuonna 2013.

– Väite siitä, että olisimme lakaisseet asian maton alle, ei pidä paikkansa. Asiaan puututtiin heti, kun siitä tiedettiin.

– Osastolla tehtiin työnjohdollisia muutoksia ja toiminnallisia järjestelyitä. Nyt vielä tarkistamme, että kaikki toimenpiteet on tehty.

Hän on pahoillaan siitä, että Valviralle ei tehty ilmoitusta työntekijöistä, silloin kun tapaukset tulivat ilmi.

– Siinä ei tehty muodollista virhettä, mutta moraalinen virhe tehtiin. Valvonnan täytyy toteutua aina ja kaikkialla, työskentelee missä tahansa.

Liuksan mukaan ilmoitus Valviralle pitää tehdä sieltä, missä työtä tehdään. Hän myöntää, että psykiatristen potilaitten kaltoinkohteluun osallistuneet työntekijät voivat työskennellä parhaillaankin vastaavassa tehtävässä jossain muualla.

– Ilmoitus Valviralle ei olisi sitä estänyt, mutta olisi voinut vaikuttaa.

Hyvinvointitoimiala aikoo vielä selvitellä myös sitä, minkälainen työkulttuuri psykiatrian puolella nyt on.

– Kaikkien oikeusturvan mukaista on, että asia tutkitaan mahdollisimman perusteellisesti.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on nimennyt yhteyshenkilön selvittämään Valviran kanssa vanhuspsykiatrialla tapahtuneita asioita. Myös aluehallintovirastoon on oltu yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut