Kaupungintalon pysäkkimuutos harmittaa bussikuskeja

LIIKENNE Ammattiautoilijat pelkäävät liikenteen ruuhkautuvan Aurakadulla.

Kaukoliikenteen bussit halutaan siirtää kaupungintalon pysäkiltä lähemmäs Kauppatoria. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Åbusin ja Onnibusin pysäkin siirtäminen kaupungintalon edustalta lähemmäs Kauppatoria ei saa kiitosta bussikuskeilta. Paikallisbussia ajavan Petri Sanaksenahon mielestä muutos haittaa normaalia vuoroliikennettä.

– Vaihtaminen on aika syvältä. Linnankadun ja Aurakadun risteys on jo nyt tukossa. Pysäkillä voi jo nyt olla samaan aikaan kolmen linjan bussit. Eikä Onnibus siitä ihan hetkessä lähde liikkeelle, kun pakataan reppuja autoon ja muuta.

Lähempänä kaupungintaloa sijaitseva Aurakadun pysäkki on toiminut Åbusin lähtöpysäkkinä. Kaukoliikennebussien on koettu ruuhkauttavan kaupungintalon puistikon pysäköintialueen. Linja-autot ovat pahimmillaan seisseet kaupungintalon kulman pysäkillä jopa 20 minuuttia. Myös linja-autoa odottavat matkustajat ovat hankaloittaneet liikennettä kaupungintalon ympäristössä.

Nyt esitetäänkin, että Åbusin ja Onnibusin kaukoliikenteen käytössä ollut pysäkki rauhoitetaan ainoastaan kiertoajelubussien käyttöön. Kaukoliikenne taas siirretään kaupungintalon puistikon kohdalla olevalle kolmen linja-auton Föli-pysäkille.

Turun kaupungin joukkoliikennelautakunta käsitteli pysäkkiasiaa kokouksessaan keskiviikkona. Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korteen mukaan paras vaihtoehto paikallisbussien kannalta olisi ollut pysyttäytyä kaupungintalon edustalla. Nyt piti kuitenkin valita – joko pysäkki siirretään tai kaukoliikenne ei pysähdy siinä ollenkaan.

– Keskustan elinvoiman kannalta asia on niin tärkeä, että otamme mahdolliset haitat vastaan. Kerran tunnissa tiheämpää vuorotarjontaa ei pysäkki kuitenkaan kestä.

Kannanotossaan lautakunta edellyttääkin, että markkinaehtoinen liikenne aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa pysäkin Föli-liikenteelle. Ydinkeskustasta Helsinkiin lähtevän kaukoliikenteen hyödyt kuntalaisille ja Fölin toimiminen luontevana liityntäliikenteenä koetaan kuitenkin Föli-pysäkin jakamisen haittoja suuremmiksi.

Petri Sanaksenaho harmittelee joka tapauksessa ratkaisua. Hänen mukaansa kyseinen risteys on muutenkin ongelmallinen. Moni Linnankadulta sataman suunnasta ajava ei käänny sisemmälle kaistalle, mikä sekin ruuhkauttaa liikennettä. Hänen mielestään Onnibusin pysäkki olisikin voinut jäädä nykyiselle paikalleen.

– Miksei meidän, jotka täällä amattiksemme pyörivät, mielipiteitä ei ikinä kysytä? Eivät ajoajat kestä enää ylimääräistä häslinkiä.

Jutusta korjattu risteyksen kadunnimi oikeaan muotoon12.2. kello 11.37

Muutoksia tulossa

Åbusin omistukseensa hankkinut Onnibus on hakenut pysäkkilupaa keskustasta Helsinkiin kulkevalle kaukoliikenteen busseilleen.

Åbus on käyttänyt omilla reiteillään kaupungintalon edessä olevaa pysäkkiä. Pysäkki halutaan kuitenkin rauhoittaa vain kiertoajelubussien käyttöön.

Nyt reittiluvat myöntävälle Ely-keskukselle esitetään, että Onnibus käyttäisi Helsingin suuntaan kulkiessaan Föli-bussien pysäkkiä Aurakadulla. Onnibus käyttäisi pysäkkiä vain pysähtymiseen. Liikenteen lähtöpiste olisi Turun linja-autoasemalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää