Kolme eri tapaa saada turkulaisten suosio - tässä ovat Vuoden Turkulainen -kisan menestyjät

Makwan Amirkhani: Kun aikoinaan muutin Turkuun, pidin todennäköisempänä, että minut karkotetaan kaupungista kuin että minut valitaan Vuoden Turkulaiseksi.

MBakeryn Mikko Hietala (vas.), Makwan Amirkhani sekä Taneli ja Matti Kulo. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Ammattilaisvapaaottelija Makwan Amirkhani oli aidon iloisesti yllättynyt, kun Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell julisti hänet Vuoden Turkulaiseksi kaupungintalolla tämän viikon keskiviikkona.

– Kun aikoinaan muutin Turkuun, pidin todennäköisempänä, että minut karkotetaan kaupungista kuin että minut valitaan Vuoden Turkulaiseksi, Amirkhani kertoi kiitospuheessaan.

Sen ajatuksen uskoo pyörineen nuorukaisen päässä silloin, kun hänet potkittiin viidennestä turkulaiskoulusta ulos. Amirkhani kääntää nyt menneet tapahtumat niin, että ihminen ei voi olla kaikessa hyvä, mutta onneksi jossain asiassa todella hyvä. Se asia Amirkhanille on vapaaottelu. Mies on edennyt lajissa maailman ykköstasolle, ottelijaksi UFC-organisaatioon. Takana on kaksi nopeaa voittoa. Helmikuun lopussa on kolmas matsi Lontoossa.

– Ei ole mitään niin hienoa kuin alistaa vastustajaa häkissä. Tarkoitus on lopettaa matsi taas ensimmäisessä erässä, Amirkhani selventää taktiikkaansa britti Mike Wilkinsonia vastaan.

Iranissa vuonna 1988 syntynyt "Maku" saapui Suomeen irakilaiselta pakolaisleiriltä vuonna 1993. Perhe muutti Turkuun ja Runosmäkeen Makun ollessa 15-vuotias. Vaikka Amirkhani asuu tällä hetkellä Ruotsissa, on Turku hänelle oikea kotikaupunki.

– Turku ei ole liian pieni eikä liian suuri. Turusta on ajan myötä tullut minulle rakkain kaupunki. Se on kaupunki, jota ei voi unohtaa. Kaikki merkittävimmät elämänmuutokseni ovat tapahtuneet Turussa ja lähimmät sukulaiseni asuvat Turussa, Makwan Amirkhani perustelee.

Amirkhani on tunnettu myös räväkkänä keskustelijana sosiaalisessa mediassa. Hän on ottanut vahvasti kantaa Eurooppaa ja koko Suomea koskevaan turvapaikanhakijatilanteeseen olemalla rasismia vastaan, mutta myös ojentanut maahan tulleita nuoria miehiä käyttäytymään kunnolla. Amirkhani pääsi kannanottojensa takia kahdenkeskiseen tapaamiseen Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Amirkhani palkittiinkin helmikuun alussa Vuoden 2016 Someteko -palkinnolla kyvystään vaikuttaa myönteisesti ihmisten asenteisiin sosiaalisessa mediassa.

– Voisin tietysti olla hiljaakin ja keskittyä vain urheilemiseen, mutta Suomi on kotimaani ja jos vain voin jotenkin vaikuttaa mielipiteilläni tärkeisiin kysymyksiin, teen sen, hän sanoo.

Some ei silti ole Amirkhanille vain vakavan asian vaikuttamisväline. Huumoriakin miehen Facebook-sivulta löytyy. Amirkhani on ystävänsä Bujar Rrustemin kanssa järjestänyt sivuille kilpailun, jonka voittaja saa kaksikon kesällä kastelemaan puutarhaansa, mitä se ikinä tarkoittaakin...Onko hyviä ehdokkaita jo noussut esiin?

– Joo, totta kai! Eli kesää odotellessa, Makwan Amirkhani virnuilee.

Makwan Amirkhani

Syntynyt 1988 Iranissa.

Ammattilaisvapaaottelija UFC-organisaatiossa. Vahvaa painitaustaa.

Painoluokka höyhensarja.

Otteli ensimmäisen kerran UFC:ssä tammikuussa 2014.

Voitti avausottelussa englannin Andy Oglen 8 sekunnissa. Toisessa ottelussa kaatui Italian Masio Fullen ajassa 1.30.

Kolmas ottelu on Lontoossa 27.2. Englannin Mike Wilkinsonia vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää