Turvapaikanhakijat ja suomalaiset ottavat irti arjesta yhteisessä olohuoneessa

Goodwill Centerissä on hyvä tunnelma. Yhdessä opitaan ja tutustutaan toisiin kulttuureihin. Pia-Sofia Yrjölä

Pia-Sofia Yrjölä

Goodwill Center on olohuone, jossa oleillaan yhdessä ja tutustutaan eri kulttuureihin. Se on paikka, jossa ihminen kohdataan sellaisena kuin hän on, riippumatta siitä, mistä hän tulee tai mihin uskoo. Goodwill Center aukesi viime marraskuussa ja se on ollut suuri menestys siitä lähtien.

Noin 50–80 suomalaista ja turvapaikanhakijaa käy keskuksessa maanantai- ja keskiviikkoiltaisin. Goodwill Center vastaa maahanmuuttajien tarpeeseen oppia suomea ja suomalaista kulttuuria. Samalla suomalaiset voivat tutustua muihin kulttuureihin.

Tieto keskuksesta on levinnyt puskaradion kautta Turun alueen vastaanottokeskuksissa. Keskus toimii Turun Kristillisen Raittiusseuran eli Kristikan tiloissa.

– Käyn Goodwill Centerissä, koska täällä voin olla oma itseni ja ilmapiiri on avoin. Opin kulttuuria ja suomalaisia tapoja. Haluan todella sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan, Bahaulddin Rawi kertoo.

Myös Mustafa Akramille illat Goodwill Centerissä ovat viikon kohokohtia. Hän tulee jo tuntia ennen varsinaisen toiminnan alkua auttamaan ruokatarjoilun järjestämisessä ja siivoaa illan jälkeen.

– Voin hetkeksi unohtaa huolet siitä, saanko turvapaikkaa vai en. Elämä vastaanottokeskuksessa pyörii näiden ajatusten ympärillä ja kaipaan jotain tekemistä. Olen tutustunut myös moniin uusiin ihmisiin, Akram sanoo.

Toiveena olisi, että keskus voisi olla auki joka päivä, mutta toistaiseksi mukana on liian vähän vapaaehtoisia, jotka voisivat toimintaa pyörittää. Vapaaehtoisia halutaankin lisää mukaan toimintaan. Keskuksen toiminta lähtee kävijöiden toiveista. Suomalaisten ammatteihin ja töihin tutustutaan vierailijoiden avulla. Muun muassa lääkäri ja poliisi ovat käyneet esittäytymässä.

– Minulla ei ole huonoja kokemuksia suomalaisista. Toki he pitävät hiukan etäisyyttä meihin turvapaikanhakijoihin, mutta minä ymmärrän heitä. Toivottavasti suomalaiset puolestaan ymmärtävät, ettemme ole niin huonoja kuin meistä mediassa kirjoitetaan. Muutamme yhteiskunnan asenteita pikkuhiljaa, Rawi tuumii.

Kohtaamisten lisäksi Goodwill Center tarjoaa pientä syötävää, apua paperiasioiden hoitamiseen, suomen kielen opetusta ja äijägospel-jumppaa. Äiti–lapsi -toiminta aloittaa maaliskuussa. Keskuksen kautta on myös mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä Turussa. Vapaaehtoiset kouluttaa Suomen Liikemiesten Lähetysliitto.

Keskuksessa on muodostunut erilaisia ryhmiä, jotka vastaavat esimerkiksi iltaan tulijoiden tervetulotoivotuksista. Mediaryhmä tekee Facebookiin ja blogiin juttuja ja videoita, joissa Suomea tarkastellaan maahanmuuttajien silmin ja verrataan eri kulttuureja. Huumorilla voi käydä monia asioita läpi, vaikkapa mitä suomalaisella bussipysäkillä tapahtuu.

Goodwill Center on auki maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 17-21 osoitteessa Rauhankatu 12.

www.kristikka.fi/goodwillcenter

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää