Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vexi Salmi oli uskomaton sanoittajamestari – näin syntyi Suomen rakastetuin joululaulu: "Kertosäe aiheutti sanomista kirkkopiireissä"

Tiistaina 77-vuotiaana kuollut Veikko "Vexi" Salmi muistetaan muun muassa Suomen rakastetuimpien joululaulujen sanoittajana.

Vesa-Matti Loirille vuonna 1988 tehty Sydämeeni joulun teen -levystä tuli kaikkien aikojen myydyin suomalainen joululevy.

Vexi Salmi sanoi kaksi vuotta sitten Helsingin Uutisten haastattelussa, että Sydämeni joulun teen -levy aiheutti tietyissä piireissä pahaa mieltä, kun Loiri lauloi tunteikkaasti ihmisestä, joka tekee joulun sydämeensä.

–  Kertosäe aiheutti sanomista kirkkopiireissä. He lukivat tekstiä kuin piru Raamattua. Joulua juhlitaan Jeesuksen syntymän päivänä ja luterilaisuuden mukaan kaikki tapahtuu armosta. Ihmisellä itsellään ei ole muuta roolia kuin olla altis armon vastaanottamiselle. Mutta laulun sävy ei ole uskonnollinen, vaan herkkä ja harras, Salmi sanoi haastattelussa.

Joululevyjä Salmi sanoitti myös Irwin Goodmanille ja Kari Tapiolle. Lisäksi Suvi Teräsniskan vuonna 2007 Hei mummo -jättihitti on Salmen kynästä.

Lue koko haastattelu vuodelta 2018 tästä.