Eilinen uutinen sähköverkkoyhtiöiden harjoittamasta ylihinnoittelusta sai Kuluttajaliiton ärähtämään. Ylen laaja selvitys osoitti, että sähköyhtiöt ovat maakaapeleiden rakentamisen varjolla korottaneet sähkönsiirtomaksujaan perusteettomasti.
Kuluttajaliitto vaatii nyt tiedotteessaan, että sähkönsiirtomaksuja on palautettava ylihinnoittelun kohteeksi joutuneille asiakkaille.
– Sähkönsiirtoyritysten kohtuuttomat voitot tulee palauttaa kuluttajille. Tulee pikaisesti myös selvittää, voiko yritysten kohtuullista tuottoa tarkastella uudelleen edellisen valvontakauden osalta todellisten kulujen ja menojen valossa, Kuluttajaliitto vaatii.
Liiton mukaan Ylen julkaisema selvitys toi päivänvaloon energiansiirron rumia epäkohtia, joissa kuluttaja on joutunut maksumieheksi.
Kuluttajaliiton mukaan Ylen selvitys paljastaa yksiselitteisesti, että myrskyjen varalta tehtävät investoinnit selittävät vain murto-osan viime vuosina nähdyistä siirtohintojen korotuksista.
Osansa kritiikistä saa myös sähköverkkoyhtiöiden monopoliasemaa valvova viranomainen eli Energiavirasto.
– Energiaviraston työn tulos ei tällä hetkellä näytä kuluttajan näkökulmasta todellakaan vakuuttavalta, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell ärähtää tiedotteessa.
– Kohtuuttomat voitot perityistä sähkönsiirtomaksuista tulee hyvittää kuluttajille tavalla tai toisella seuraavalla valvontakaudella.
Kuluttajaliitto ilmoittaa olevansa erityisen huolissaan siitä, että valvontakauden aikana toiselle jakelualueelle
muuttanut kuluttaja ei tule hyötymään valvontajakson jälkeisistä maksujen hyvityksistä.
– Tämä epäkohta tulee myös korjata, liitto vaatii.
Hallituksen esitys sähkön siirtohintojen nousua hillitsevistä toimista on tulossa eduskunnan käsittelyyn lähiviikkoina. Kuluttajaliitto tiedottaa odottavansa, että nyt valmisteltavana olevassa laissa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan myös sähkönsiirron sallittuun tuottoon liittyvät epäkohdat sekä hintojen jatkuva ja kohtuuton kasvu.
– Kuinka suuret voitot sallimme luonnollisille monopoleille, joiden tuotteista kuluttaja ei käytännössä voi kieltäytyä? pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kysyy.