Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Seitsemän päivän hoitotakuusta ei ole vielä lainsäädäntöä, mutta lyhyempää odotusaikaa ajetaan terveyskeskuksiin jo kovaa vauhtia – Tuloksia luvassa ehkä alkuvuodesta

Perusterveydenhuollon jonot ja pitkät odotusajat ovat ratkaistavissa, jos niin halutaan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuula Heinänen, joka palkattiin keväällä THL:ään parantamaan perusterveydenhuollon saatavuutta. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Heinäsen luotsaamaan valmennukseen, jolla tuohon tavoitteeseen pyritään, on ilmoittautunut 48 perusterveydenhuollon tiimiä ympäri Suomen.

– Tulokset mitataan sillä, kuinka moni näistä 48:sta onnistuu parantamaan saatavuuttaan. Se nähdään ehkä aikaisintaan ensi vuoden puolella, Heinänen toteaa Uutissuomalaiselle.

Tällä hetkellä perusterveydenhuollossa on päästävä kiireettömään hoitoon kolmessa kuukaudessa.

– Se on aivan sietämättömän pitkä aika. Jos halutaan pysyvämpiä tuloksia, taustalla pitää olla velvoittavaa lainsäädäntöä, etteivät tulokset olisi vain paikallisen johdon hyvän tahdon ja jaksamisen varassa, Heinänen sanoo.

Lainsäädännöllä hän viittaa yhteen Sanna Marinin (sd.) hallituksen kärkihankkeista, seitsemän päivän hoitotakuuseen. Hallituksen esitys terveydenhuoltolain muutoksesta eli hoitotakuusta annetaan eduskunnalle näillä näkymin loppuvuodesta.

Heinänen edistää juuri tätä seitsemän päivän tavoitetta.

– Asiakkaita vartenhan me olemme olemassa. Olisi ihan kohtuullista, että (perusterveydenhuollosta) saa ajan viikon, kahden sisään.

Perusterveydenhuollon saatavuutta parantaakseen Tuula Heinänen elvyttää Hyvä vastaanotto -konseptin ja tuo sen tähän päivään. Samanniminen hanke toteutettiin Suomessa kymmenisen vuotta sitten.