Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Synkkä koronaennätys vasta alkusoittoa – Husin Lasse Lehtoselta arvio ensi viikon lukemista

Tuhannen päivittäisen koronatartunnan raja ylittyy jo ensi viikolla, arvioi Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Suomessa todettiin tänään ennätykselliset 872 uutta koronavirustartuntaa. Edellinen päivittäinen ennätyslukema oli 863. Tiistaina THL kertoi 692:sta uudesta tartunnasta.

Lasse Lehtonen sanoo, että koulujen alkaminen on koronatartuntojen kannalta iso riski.

– Lapsilla ja nuorilla tauti tarttuu herkästi, kun ihmisiä pistetään yhteen. Tartuntatilanteita tullaan valitettavsti näkemään. Vaikka mitä varotoimia tehdään ja opettajat vahtivat maskin käyttöä, niin lapset juttelevat ja maski unohtuu, hän sanoo Helsingin Uutisten haastattelussa.

Koulut alkavat Helsingissä ensi viikolla lähiopetuksessa, koska etäopetuksen haittoja pidetään lapsille ja nuorille liian suurina. THL ja pääkaupunkiseudun koronanyrkki suosittelevat, että kouluissa käytettäisiin maskia 6.-luokasta lähtien.

– Maski pitäisi olla vähintään kouluun mennessä. Se olisi minimivaatimus, Lehtonen pohtii.

Kirurginmaski ei riitä suojaksi ja rokotettukin voi tartuttaa – Näin lääkärit kertovat deltakoronan leviämisestä IS:ssa ja IL:ssa: "Epidemia ei todellakaan ole ohi"

Pääkaupunkiseutu siirtyi tiistaina leviämisvaiheeseen. Lehtonen uskoo, että helsinkiläisten arjessa se etenkin näkyy isojen tapahtumien loppumisena.

– Se pistää erilaiset tapahtumat tiukille, ellei tule koronapassia, joka toisi poikkeuksia.

Avi ei ole antanut vielä uusia linjauksia tapahtumien järjestämisestä Uudellamaalla.

Kuinka hyödyllinen koronapassi olisi taudin leviämisen ehkäisyssä?

–  Koronapassi vähentää tartunnan riskiä, kun osallistujat on todettu "vähäriskisiksi". Silloin todennäköisesti isot joukkoaltistuksetkin vähenevät nykyisestä.

Miten leviämisvaihe vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen esimerkiksi ystäviä nähdessä?

– Luulen, että suojatoimien noudattamisessa tulee vaikeuksia. Rapautumista tulee kahdesta suunnasta. Nuoret ovat väsyneet, koska he eivät näe vakavia tautitapauksia. Taudin pelko on nuorten keskuudessa vähäinen. Tilanteesta ei välitetä, koska tautitapaukset ovat kohonneet monta kertaa aiemmin, Lehtonen kertoo.

– Vanhemmilla ihmisillä riski on pienentynyt taas täyden rokotesuojan vuoksi. Rokotetuilla tauti on harvinainen ja se vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin. Suomessa on kuitenkin 1,8 miljoonaa rokottamatonta. Siinä on paljon löysää tilaa, jossa voi tulla tartuntoja.

Lehtonen sanoo, että helposti leviävästä deltavariantista on syytä olla peloissaan.

– Virus pystyy leviämään osittain rokotetussa väistössä. En pidä tilannetta vielä kuitenkaan täydellisenä katastrofina. Rokotuksia täytyy Suomessa nopeuttaa, jotta paluu uuteen normaaliin voi olla mahdollista.

Koronarokotteista satelee haittailmoituksia ennätystahtiin – "Edes Pandemrixin kohdalla ei nähty vastaavaa"

Festariviikonloppu ruuhkautti Helsingin koronatestauksen –  näissä paikoissa ajan voi saada vielä samalle päivälle

Koulu alkaa Helsingissä lähiopetuksessa – pk-seutu siirtyi leviämisvaiheeseen

HS: Ulkomaisilla kausityöntekijöillä epämääräisiä koronatodistuksia, väärennöksiäkin tavattu kymmeniä – "Todistuksia on tehtailtu esimerkiksi tulostimilla"

Korona jyllää nyt Helsingin kantakaupungissa – kartta: täällä tartuntoja on eniten

Yli puolet koronatartunnoista 10–29-vuotiailla – Sairaalahoidossa etupäässä nuoria aikuisia ja rokottamattomia

Suojaako Astra Zenecan rokote heikommin kuin Pfizerin? THL ampuu alas epäilyjä rokotteiden tehosta – Tuore tutkimus: teho hyvä myös deltaan