Meitä on moneksi. Niin viestijänä kuin vastaanottajanakin. Se mikä on toiselle normaalia, voi toisesta tuntua pahalta tai jopa syvästi loukkaavalta.
Käyn tässä läpi muutaman nykyviestinnän tyyliä, jotka taatusti jakavat mielipiteitä.
Kohtaat ihmisen kadulla tai kaupassa. Tervehdit häntä. Hän näkee sen, mutta ei reagoi mitenkään. Miltä tuntuu? Mitä tutumpi ihminen, sitä pahemmalta varmaan.
Entä, jos tervehdit toista nykyaikaisin viestivälinein? Hän ei koskaan vastaa. Miltä tuntuu?
Kysyt toiselta ihmiseltä kysymyksen kasvokkain. Hän kuulee sen, mutta ei reagoi mitenkään. Katsoo vain ohi tai läpi. Miltä tuntuu? Mitä tutumpi ihminen, sitä pahemmalta varmaan.
Entä, jos kysyt jotain nykyaikaisin viestintävälinein? Hän ei koskaan vastaa. Miltä tuntuu?
Tervehdit häntä. Hän näkee sen, mutta ei reagoi mitenkään.
Teet jotain, mitä olette yhdessä sopineet. Hän huomaa sen, mutta ei reagoi mitenkään. Ei kiitä, ei kommentoi – ei edes kritisoi lopputulosta. Miltä tuntuu? Mitä tutumpi ihminen, sitä pahemmalta varmaan.
Entä jos raportoit tekemisen nykyaikaisin viestintävälinein? Hän ei koskaan reagoi. Miltä tuntuu?
Vastasitko kolme kertaa, ettei tunnu missään – tällaista elämä vain on? Ehkä itsekin toimit välinpitämättömänä vastaajana. Mieti kuitenkin hetki, että on iso joukko myös toisenlaisesti tuntevia. Onko sinulla varaa aiheuttaa toisille mielipahaa, pahimmillaan jopa valtavaa ahdistusta? Ehkä et vain tullut aikaisemmin ajatelleeksi? No, nyt voit korjata. Voi aloittaa kysymällä toiselta, miltä tuntuu vai tuntuuko miltään.
Johtaja, joka ei reagoi, tappaa tehokkaasti motivaation. Kollega, joka ei reagoi, pistää kapuloita onnistumisen rattaisiisi. Asiakas, joka ei reagoi, saa paskempaa palvelua. Yhteistyökumppani ja toimittaja, joka ei reagoi, on kohta entinen.
Viestitulvaa tekosyytetään. Tulvan rajoittamiseen on monia keinoja. Sitä kutsutaan ammattitaidoksi. Tuntemattomien pyytämättömiin yhteydenottoihin kannattaa vastata vain, jos kokee sen molempia hyödyttäväksi. Jos taas on liian kiire, ettei voi edes läheisimpien viesteihin vastata, on elämän ja työn hallinnassa ongelma. Todellisella ammattilaisella ei ole koskaan kiire.
Kirjoittaja on vaikuttamisen taidon valmentaja.