Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saako sähköpotkulaudalla ajaa jalkakäytävällä? Yksi seikka ratkaisee – Laki antaa selvän velvoitteen myös laudan pysäköintiin liittyen

Liikenneturvan tekemät kyselyt osoittavat, etteivät sähköpotkulautailun säännöt ole edelleenkään hyvin hallussa.

Epätietoisuutta on esimerkiksi sähköpotkulautailijan paikasta tieliikenteessä ja pyöräkaistan yksisuuntaisuudessa. Väärillä väylillä ajelu voi johtaa vaaratilanteisiin ja jopa onnettomuuksiin.

Kun sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h, sillä kuljetaan pyöräilijän säännöillä ja pyöräilyyn tarkoitetuilla väylillä.

– Pyörätien puuttuessa on siirryttävä ajoradalle tai noustava pois laudan päältä. Yli 15 km/h kulkevalla sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä, tiivistää Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen Liikenneturvan tiedotteessa.

Liikenneturvan kyselyssä tietämystä sähköpotkulautailijan paikasta selvitettiin kuvan avulla. Paikassa, jossa ajoradan vieressä kulkee toisistaan erotetut jalkakäytävä ja pyörätie, vastanneista 72 prosenttia tiesi, että sähköpotkulaudan paikka on pyörätiellä.

Liikenneturvan kyselyn mukaan monelle tulee yllätyksenä se, että yksisuuntainen väylä on yksisuuntainen myös sähköpotkulautailijalle

Pyöräkaista on ajoradasta pyöräliikenteelle erotettu osa. Pyöräkaistalla ajetaan samoilla säännöillä kuin ajoradalla, mikä koskee myös kulkusuuntaa. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista vain 32 prosenttia tiesi vääräksi sen väitteen, että sähköpotkulaudalla saisi ajaa pyöräkaistaa molempiin suuntiin. Pyörän kohdalla pyöräkaistan yksisuuntaisuuden tiesi vieläkin vähemmän, vain 27 prosenttia vastanneista.

– Pyöräkaistalla kuljetaan ihan normaalisti oikeanpuoleisen liikenteen sääntöjen mukaan. Pyöräkaistalla ei saa ajaa vastakarvaan, vaikka se olisi oman kulun kannalta kätevämpää, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi tiedotteessa.

Liikenneturva muistuttaa, että sähköpotkulautailijan velvollisuudet tienkäyttäjänä eivät pääty laudalta noustessa. Se on myös muistettava pysäköidä fiksusti pois toisen liikkujien tieltä.

– Sähköpotkulaudan pysäköinti pois toisten tieltä ei ole vain toisten liikkujien huomioimista tai hyvä tapa. Siihen velvoittaa myös laki. Sähköskuutin parkkeerauksessa tulee jokaisen vuokraajan olla huolellisempi, Pohjonen täsmentää tiedotteessa.