Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtion Motiva varoittaa: Aurinkosähkömarkkinat käyvät nyt ylikuumina – Kepulikonstitkaan eivät myyjille vieraita

Energiaomavaraisuus ja sähkön tuotanto kiinnostavat tällä hetkellä niin paljon, että aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa, että hyvin käyvä kauppa on tuonut markkinoille myös vastuuttomia myyjiä, joille kepulikonstitkaan eivät ole vieraita.

– Aurinkosähkömarkkinoilla on viitteitä ylikuumenemisesta, joka johtuu lisääntyneen kysynnän lisäksi jo pidempään jatkuneesta komponenttien ja laitteiden saatavuusongelmista. Myös ammattitaitoisista asentajista on pulaa. Kuluttajien kannattaa nyt harkita huolellisesti tarjolla olevien vaihtoehtojen välillä, muistuttaa asiantuntija Milja Aarni Motivan tiedotteessa.

Investoinnin kannattavuuden laskeminen on tällä hetkellä erityisen vaikeaa. Juuri nyt sähkön hinta on ennätyksellisen korkea, mutta hintojen kehitystä on mahdotonta ennustaa pidemmällä aikajänteellä. Toisaalta aurinkosähköä harkittaessa lisäbonuksena on laitteiston pitkäikäisyys ja pienet huoltokulut.

– On hyvä pyytää useampia tarjouksia, ja vertailla niitä huolellisesti. Ostopäätöstä ei pidä perustaa yhdelle lennokkaalle myyntipuheelle. Myös alan yritysten pitäisi nyt toimia vastuullisesti eikä surutta hyödyntää kotitalouksien ja taloyhtiöiden huolta energiakustannusten kasvusta, Aarni toteaa.

Ylikuumentumisen takia tarjouksia voi tällä hetkellä joutua odottamaan kohtuuttoman kauan. Osaavista asentajista on myös pulaa ja jatkuva kiire voi näkyä asennustyön laadussa.

Motiva muistuttaa, että se ei koskaan suosittele minkään yksittäisen toimijan tuotteita ja palveluita, joten jos joku toimija omassa markkinoinnissaan näin väittää, niin kyse on tahallisesta harhaanjohtamisesta.