Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukkusähkö on nyt ennätyskallista – "Sähkön säästäminen huippukulutuksen aikaan on tärkeää aloittaa heti"

Syksyn lähestyessä sähkön kulutus kasvaa ja samaan aikaan sähkön tarjonta pysyy niukkana Euroopassa ja Suomessa. Tällä viikollakin Suomessa sähkö on huippukallista arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunneilla.

Sähkönkäyttöä huipputunneilla kannattaakin nyt vähentää.

– Sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina, on ajankohtaista ja tärkeää aloittaa heti. Erityisen tärkeää se on silloin, jos sähkösopimuksessa on tukkuhinnanvaihteluun liittyviä elementtejä, toteaa energiapalveluyhtiö Väre Oy:n toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu yhtiön tiedotteessa.

Keski-Karhun mukaan myös niiden, joilla on kiinteähintainen sähkösopimus, kannattaa vähentää kulutusta ja ajoittaa se järkevästi.

– Tämä johtuu siitä, että pörssisähkön hintapiikit vaikuttavat myös määräaikaisten sopimusten saatavuuteen ja hintatasoon. Mitä useammin ja korkeampia hintapiikkejä esiintyy, sitä kalliimpia ovat sähkön hintasuojaukseen käytettävät futuurit. Mitä kalliimpia futuurit ovat, sitä vaikeampi sähkönmyyjien tarjota kiinteähintaisia sopimuksia ja sitä kalliimpia ne ovat. Vaikutusketju on suora ja välitön, Keski-Karhu muistuttaa.

Elokuun 17. päivä Baltian maissa veroton tukkuhinta nousi maksimihintaan 4000 euroa megawattitunnilta. Myös Suomessa on vaara, että sähkön tukkuhinta nousee maksimihintaan tai lähelle sitä useisiin tuhansiin euroihin megawattitunnilta. Tilanne voi syntyä silloin, jos sähkön kokonaiskulutus kasvaa tukkuhinnan tasosta huolimatta ja tarjonnan kasvua enemmän.

– Sen vuoksi on tärkeää, että sähkönkulutusta vähennetään jo nyt, eikä vasta sitten kun tukkuhinnat nousevat jälleen uusiin huimiin ennätyksiin, Keski-Karhu painottaa tiedotteessa.