Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suurimmat riskitekijät liian suuri nopeus ja huono näkyvyys – Metsästyskausi saa hirvet liikkeelle

Tuloillaan olevan syksy tuo tienpäälle myös hirvet ja onnettomuuksien riski kasvaa.

Autoilijoiden olisi nyt maltettava pitää nopeudet alhaisena ja pysyä valppaana varsinkin hirvivaara-aluella, Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan.

Ajallisesti hirvionnettomuudet sijoittuvat lähitunteihin ennen ja jälkeen auringonlaskun.

Suurin riski törmätä hirveen tai muuhun hirvieläimeen on niillä alueilla, joissa hirviaidat alkavat ja loppuvat.

Liikenneturva muistuttaa, että hirvet lähtevät liikkeelle, kun metsästyskausi ja kiima-aika alkavat. Metsästyskauden aikana hirvi oppii pelkäämään ajokoiria ja ihmisiä. Pienikin ärsyke saattaa ajaa hirven pakenemaan ja säntäämään autotielle. Hirvenmetsästys alkaa porrastetusti 1. syyskuuta.

Vuonna 2021 tapahtui lähes 14 000 riistaonnettomuutta. Hirveen törmättiin 1 680 kertaa. Kasvua hirvionnettomuuksissa vuoteen 2020 verrattuna oli kymmenen prosenttia. Valtaosa hirvieläinonnettomuuksista tapahtui hämärässä tai pimeässä. Lähes kolmannes onnettomuuksista tapahtui syys-lokakuussa.

Hirvionnettomuuksien riskitekijät ovat liian suuri nopeus ja alentunut näkyvyys

Tutkijalautakunnat ovat tunnistaneet useissa onnettomuuksissa riskitekijäksi sen, että kuljettaja ei alentanut ajonopeuttaan hirvivaara-alueella tai näkyvyyden ollessa rajoittunut esimerkiksi sateen, pimeyden tai auringonpaisteen vuoksi, Liikenneturvan tiedotteessa kerrotaan.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara antaa autoilijoille hyvän vinkin:

– Nopeuden alentaminen on varmin tapa välttää hirvikolari. Hirvi juoksee usein metsästä suoraan tielle ja siksi yllättää kuljettajan helposti.

Jo hämärällä on hyvä käyttää mahdollisimman paljon kaukovaloja ja tarkkailla tien vierustoja.