Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Potilasvahinkoilmoitusten määrä kasvoi – Korona vähensi hoitokontakteja

Hoitojonojen purkaminen koronan jäljiltä jatkuu ja se näkyy myös potilasvahinkoilmoitusten määrän kasvuna.

Tämä käy ilmi Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) tiedotteesta.

Kesäkuun loppuun mennessä keskus rekisteröi 4 594 uutta potilasvahinkoilmoitusta.

Vahinkoilmoitusten määrä jatkoi nousuaan alkuvuodesta 2022. Kuuden kuukauden aikana ilmoituksia tehtiin keskimäärin 766 kuukaudessa.

Korvausta sai reilu neljännes korvauksenhakijoista vähintään yhden hoitopaikan osalta.

PVK: mukaan hoitoon pääsyssä on edelleen paikoin viiveitä, ja hoitovelkaa riittää purettavaksi. Potilasvakuutuksesta ei korvata vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet terveydenhuollon rajallisista resursseista.

– Niille olosuhteille tai hallinnollisille ratkaisuille, jotka ovat vaikuttaneet resurssipulan aiheutumiseen, ei voida antaa merkitystä arvioitaessa sitä, onko terveydenhuollon ammattihenkilö hoitotilanteessa saavuttanut häneltä edellytetyn osaamisen tason, kertoo Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen tiedotteessa.

Vaikka koronavirusepidemia vaikutti hoitokontaktien vähenemisen myötä vahinkoilmoitusten määrään, korona ei sairautena merkittävästi näy potilasvahinkotilastoissa. Korona on mainittu pandemian aikana vain noin 300 vahinkoilmoituksessa. Ratkaistuista alle 10 prosenttia on täyttänyt jonkin korvausperusteen.

Korvauksia maksettiin alkuvuonna 2022 lähes 21 miljoonaa euroa, sisältäen korvaustoiminnan kulut. Maksettavat korvaukset määräytyvät potilasvakuutuslainsäädännön ja vahingonkorvauslain mukaan, tiedotteessa kerrotaan.