Ihmisen hampaille hyvää tekevä ksylitoli voi olla koiralle hengenvaarallinen.
Agria Eläinvakuutus kertoo tiedotteessaan, että jo pienikin määrä ksylitolia voi aiheuttaa koiralle voimakkaan verensokerin laskun.
Agria ohjeistaakin, että koirataloudessa kaikki ksylitolia sisältävät tuotteet kuten purukumit ja pastillit tulisi siis aina säilyttää koiran ulottumattomissa.
Yleisimpiä ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, heikotus, tärinä, jäykkyys ja kouristelu. Oireet näkyvät yleensä ensimmäisen tunnin aikana. Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat syödyn ksylitolin määrän mukaan.
Mahdollisen maksavaurion oireet näkyvät vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana. Vaikka koira ei oireilisi heti, kannattaa aina ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, kun koira on syönyt vähäisenkin määrän ksylitolia, Agria ohjeistaa tiedotteessa.
Jos koira syö jotain ksylitolipitoista, pyri selvittämään kuinka paljon ja mikä on tuotteen ksylitolipitoisuus. Ota yhteyttä aina eläinlääkäriin ja noudata saamiasi hoito-ohjeita.
Jos ksylitolin syömisestä on kulunut yli 30 minuuttia, voit ensiapuna auttaa nostamaan koiran verensokeria antamalla koiralle siirappia tai hunajaa: 1 ruokalusikallinen 5 painokiloa kohden, joko suoraan suuhun tai veteen sekoitettuna. Tarvittaessa hunajan tai siirapin voi myös hieroa suoraan koiran ikeniin, josta se imeytyy nopeammin elimistöön, Agrian tiedotteessa neuvotaan.
Agrian mukaan paras tapa ennaltaehkäistä ksylitolimyrkytystä on säilyttää kaikki ksylitolipitoiset tuotteet koiran ulottumattomissa.
Lapsiperheissä asiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja opastaa lapsia ksylitolituotteiden huolellisessa säilytyksessä.