Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo Uutissuomalaiselle, että kriisitilanteita varten varatun tehoreservin käyttöönotolla ei olisi vaikutusta sähkön hintaan.
Energian hinnannousu on ollut historiallisen voimakasta, ja tehoreservissä olevien voimalaitosten käyttöönottoa on ehdotettu alentamaan sähkön hintaa markkinoilla. Viime viikolla SDP:n eduskuntaryhmä esitti kesäkokouksessaan, että vähintään osa tehoreservistä pitäisi ottaa käyttöön sähkön hinnannousun hillitsemiseksi.
Nyt Lintilä kertoo Uutissuomalaiselle, että tehoreservistä ei olisi apua sähkön hinnannousuun.
– Periaatteessa EU jo estää sen markkinalle tuomisen. Pitää muistaa koko ajan, että tehoreservien voimalaitosten käyttö on ollut hyvin vähäistä. Se (tehoreservin käyttöönotto) ei sinänsä tulisi kyllä hintoja muuttamaan, Lintilä sanoo Uutissuomalaiselle.
Tehoreservi on valmiina käyttöön poikkeustilanteissa, jos sähkön tarjonta ei riitä kattamaan kulutusta. Reservi siis turvaa toimitusvarmuuden, kun sähköstä on pulaa.
Näin voi käydä tulevana talvena Eurooppaa koettelevan energiakriisin takia, ja Suomessa voidaan varautua jopa kiertäviin lyhytaikaisiin sähkökatkoihin.
Energiaviraston markkinoista vastaavan johtajan Antti Paanasen mukaan tehoreservin tavoitteena on se, ettei sähkön säännöstelyyn jouduttaisi ainakaan niin nopeasti kuin ilman reserviä.
– Tehoreservin tarkoitus on olla takataskussa siltä varalta, että markkinat eivät saa kysyntää ja tarjontaa tasapainoon. Sähkön varastointi on hankalaa. Tehoreservi on viimeinen keino ennen kuin siirrytään kulutuksen rajoittamiseen, Paananen kertoo Uutissuomalaiselle.
Lintilän mukaan osa tehoreservistä voisi olla mahdollista vapauttaa käyttöön, jos Suomeen tulee uhka mahdollisista energiakatkoksista.
Viimeksi tehoreserviä on jouduttu käyttämään talvella 2010.