Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely paljastaa synkkiä lukuja lukiolaisten jaksamisesta – "Opiskelijat tarvitsevat yksilöllistä tukea heti haasteiden ilmetessä"

Perjantaina julkaisutun Lukiolaisbarometrin mukaan lukiolaisten arvio omasta oppimisestaan, opiskeluinnosta ja sosiaalista tilanteista on muuttunut entistä kriittisemmäksi.

Kysely mukaan jopa 62 prosenttia lukiolaisista kokee, että opiskelu on henkisesti raskasta, siinä missä vuoden 2019 Lukiolaisbarometrissa näin koki 40 prosenttia vastaajista.

38 prosenttia vastaajista piti opintojen ja muun elämän yhdistämistä vaikeana.

Kysely paljastaa, että lukiolaisten kokemukset sosiaalisista tilanteista pandemia-ajan jälkeen ovat huolestuttavia.

Jopa 31 prosenttia vastaajista kokee vaikeuksia läheisten ystävyyssuhteiden solmimisessa ja 28 prosenttia pitää ylipäätään opiskelutovereihin ja yleensä ihmisiin kontaktien luomista todella vaikeana. 16 prosenttia kokee, ettei heillä ole ympärillään tarpeeksi ihmisiä, joihin voi tukeutua, kun on huolia tai ongelmia.

– Nyt on erityisen tärkeää tukea nuorten jaksamista ja oppimista eri tavoin lukioarjessa. Opiskelijat tarvitsevat yksilöllistä tukea heti haasteiden ilmetessä, mutta ylityöllistetyllä henkilökunnalla ei välttämättä ole aikaa tähän. Lukioihin tarvitaan siis lisää opoja, erityisopettajia ja opiskeluhuollon ammattilaisia, kommentoi Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Lukas Virtala tiedotteessa.

Lukiolaisbarometri tarjoaa myös arvokasta tietoa siitä, miten ensimmäisen vuoden lukio-opiskelijat ovat kokeneet historiallisen oppivelvollisuusuudistuksen.

45 prosenttia ensimmäisen vuoden opiskelijoista kokee, että oppimateriaalien tai välineiden maksuttomuus on vaikuttanut heidän päätökseensä hakeutua lukioon. Tulokset antavat osviittaa siitä, että uudistus on edistänyt koulutuksellista tasa-arvoa: maksuttomuus on vaikuttanut päätökseen hakeutua lukioon erityisesti niillä opiskelijoilla, joiden kumpikaan vanhemmista ei ole korkeakoulutettu, vähintään toinen vanhemmista on työttömänä tai joiden äidinkieli ei ole suomi, tiedotteessa kerrotaan.