Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Suuri osa suomalaisista huolisssaan asumisen kustannusten noususta – Katso viisi säästövinkkiä

OP:n kyselyn mukaan asumisen kustannusten nousu huolestuttaa 59 prosenttia suomalaisista.

OP:n teettämässä kyselytutkimuksessa suomalaisilta kysyttiin, kuinka huolestuneita he ovat asumiseen liittyvien kulujen kasvamisesta hintojen ja korkojen nousun seurauksena.

Noin tuhannesta vastaajasta 59 prosenttia kertoi olevansa kustannusten noususta erittäin tai melko huolestunut. 33 prosenttia kertoi, ettei ole kustannusten noususta kovin huolestunut, vain 7 prosenttia kertoi, ettei ole asiasta lainkaan huolestunut.

Asuntojen hintojen nousu on tällä hetkellä maltillista, mutta sen sijaan asumisen kustannukset uhkaavat nyt nousta esimerkiksi energian kallistuttua lyhyessä ajassa. OP neuvoo, että kodin potentiaaliset säästökohteet kannattaakin kartoittaa läpi juuri nyt, hyvissä ajoin ennen lämmityskauden alkua.

OP Kodin johtaja Lasse Palovaara kannustaa purkamaan kotitalouden kustannuksia osiin esimerkiksi seuraavalla tavalla:

1. Tee kotitalousarvio

Työ kannattaa aloittaa oman kotitalouden talousarvion tekemisestä. Omien menojen seuranta on nykyisin paljon entistä helpompaa erilaisten digitaalisten työkalujen avulla.

2. Tarkista sähkösopimus ja mahdollisuudet säästää kulutuksessa

Tällä hetkellä suurin paine kohdistuu energian hinnannousuun. Varsinkin suoraa sähkölämmitystä käyttävien kotitalouksien kannattaa tarkistaa, millainen oma sopimus on ja kuinka pitkään se on voimassa. On myös syytä kartoittaa kaikki tavat vähentää energiankulutusta kotona.

3. Pohdi energiaremontin mahdollisuuksia

Kiinteistöjen omistajien kannattaa harkita, voisiko kotiin tehdä energiaremonttia, kuten asentaa aurinkopaneeleita tai uudistaa energiamuotoa. Asunto-osakeyhtiöissä asuvien kannattaa olla energiaremontin tiimoilta yhteydessä taloyhtiön hallitukseen.

4. Asunnonvaihto pienempään voi nyt kannattaa

5. Tarkista joustomahdollisuudet asuntolainan suhteen

Mikäli asumisen kulut ovat nousemassa äkillisesti ja omassa taloudessa on kiristystarpeita muutenkin, voi olla paikallaan selvittää mahdollisuutta asuntolainan lyhennysvapaaseen. On myös hyvä tarkistaa oman asuntolainan korontarkistuspäivä, jolloin lainan kustannukset muuttuvat.