Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenneturva: Mopoilijoille nuorisotoimintaa moposuorien sijaan – ”Moposuorilla temppuillaan, keulitaan ja poltetaan kumia"

Liikenneturva kannattaa mopoilijoille kohdennettua, ohjattua nuorisotoimintaa moposuorien sijaan.

Moposuorilla tarkoitetaan kaupungin, kunnan tai muun toimijan mopoilulle osoittamia alueita, joissa vapaa temppuilu ajoneuvoilla on sallittu.

Liikenneturvan mukaan moposuoriin liittyy huomattavia haasteita niin liikenneturvallisuuden kuin vastuu- ja laillisuuskysymysten näkökulmista.

Useassa kunnassa käydään keskustelua moposuorista tälläkin hetkellä. Nuorille on tarjottava mahdollisuuksia harrastaa, mutta harrastusmahdollisuuksia ei voi eikä saa edistää liikenneturvallisuuden kustannuksella.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti toteaa tiedotteessa, ettei moposuorien liikennekäyttäytymistä parantavasta vaikutuksesta ole näyttöä.

– Moposuorilla temppuillaan, keulitaan ja poltetaan kumia. Mukana saattaa olla kymmenien mopoilijoiden lisäksi moottoripyörillä tai nelipyöräisillä ajavia. Vapaan moposuoran sijaan ajoharjoittelun tulisi olla ohjattua. Tällöin nuoria voidaan kohdata ja heidän kanssaan voidaan jutella liikenteeseen liittyvistä asenteista ja turvallisen liikkumisen teemoista.

Liikenneturvan mukaan riskit ovat aina siellä, missä riskeihin taipuvainen kuljettajakin on. Riskejä ottavat kuljettajat saattavat innostua liikakin rataolosuhteista.

– Perusteluna saatetaan sanoa, että riskikuljettajat voivat purkaa paineita moposuorilla, mutta kuljettajan riskikäyttäytyminen ei jää radalle. Voi hyvin olla, että moposuoralla hankittu kuvitteellinen varmuus omista taidoista leviää jokapäiväiseen liikenteeseen, valottaa Ruutti tiedotteessa.