Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Liiallisessa synkistelyssä on riskinsä" – Pääekonomisti: Talouden näkymät epävarmat, mutta eivät varmuudella huonot

Tilastokeskuksen mukaan Suomen talous kasvoi keväällä 0,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kertoo tiedotteessa pitävänsä lukemaa ennakoitua parempana.

Hänen mukaansa talouden näkymät ovat epävarmat, mutta eivät ole varmuudella huonot.

Pääekonomistin mukaan liiallista synkistelyä kannattaa siksi välttää, sillä huolipuhe saattaa muuttua itsensä toteuttavaksi ennusteeksi.

– Vuoden toinen neljännes sujui suhdannemielessä vielä hyvin Suomen taloudessa. Sodan alkamisen välitön vaikutus ei ollut niin suuri kuin monet pelkäsivät, sillä Venäjälle kohdistuvan viennin osuus on pienentynyt jo aikaisempina vuosina huomattavasti, eikä vastaa enää yleistä mielikuvaa. Sodan suuremmat vaikutukset tulevat pidemmän ajan kuluessa epäsuoria kanavia, kuten energian ja raaka-aineiden kallistumisena ja korkojen nousuna, sanoo Appelqvist Kauppakamarin tiedotteessa.

Toimialoittainen kasvu oli keväällä varsin laaja-alaista ja valtaosa päätoimialoista oli selvästi viimevuotisen tasonsa yläpuolella arvonlisäyksen osalta. Ylivoimaisesti vahvinta kasvu oli majoitus- ja ravintolatoiminnan osalta, kun koronan jääminen taka-alalle siivitti paluuta normaaliin.

– Tulevaisuuden osalta näkymät ovat poikkeuksellisen sumeat. Epävarmuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin se, että kehitys olisi varmuudella huonoa. Suhdanne heikkenee, mutta toistaiseksi ei tiedetä, kuinka paljon. Siksi liialliseen synkistelyyn liittyy myös oma riskinsä, koska huolipuhe saattaa muuttua itsensä toteuttavaksi ennusteeksi , Appelqvist toteaa tiedotteessa.