Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

RSV-rokotteista lupaavia tuloksia yli 60-vuotiailla – Virus erityisen vakava iäkkäille henkilöille

Tänä vuonna on saatu lupaavia viitteitä siitä, että RS-viruksen aiheuttamaan tautiin on pian saatavilla tehokkaita rokotteita, Suomen rokotetutkimuksen tiedotteessa kerrotaan.

RS-virus (respiratory syncytial virus) voi aiheuttaa vakavan, influenssan kaltaisen taudin, jonka oireet vaihtelevat nuhakuumeesta keuhkokuumeeseen ja hengitysvajaukseen. Tauti on yleinen, ja se voi olla vakava erityisesti iäkkäille henkilöille.

Tiedotteen mukaan tuorein ilmoitus saatiin Pfizerilta, jonka RSV-rokotteen suojatehoksi saatiin yli 85 prosenttia vakavaa RS-viruksen aiheuttamaa alahengitystieinfektiota vastaan.

Lievempää tautimuotoa vastaan suojateho oli 66,7 prosenttia Rokote oli hyvin siedetty eikä huolestuttavia haittavaikutuksia ole ilmennyt.

Saatujen tulosten perusteella Pfizer ilmoitti hakevansa rokotteelle myyntilupaa jo kuluvan syksyn aikana Yhdysvalloissa.

Aiemmin kesällä GSK uutisoi yhtiön RSV-rokotteen antavan sekä tilastollisesti että kliinisesti merkittävästi suojaa yli 60-vuotiailla. Myös Janssenin kehittämä rokote vaikuttaa tehokkaalle aiemman faasi 2-tutkimuksen perusteella, antaen 70-80 prosentin suojatehon RS-viruksen aiheuttamaa alahengitystieinfektiota vastaan.

Suomen rokotetutkimus on mukana kaikkien näiden rokotteiden tutkimuksessa, tiedotteessa kerrotaan.