Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JSN: Presidenttiparin Aaro-pojan kuvat eivät loukanneet lapsen yksityisyyttä

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut vapauttavan päätöksen Iltalehdelle ja STT:lle tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion lapsen kuvan julkaisemisesta.

JSN:n mukaan presidentin perheestä urheilutapahtumassa otettujen kuvien julkaiseminen ei loukannut lapsen yksityisyyttä, eikä siihen tarvittu huoltajan lupaa. Äänestyspäätös syntyi tuloksella 10–3.

Kantelut kohdistuivat Iltalehdessä 14. kesäkuuta julkaistuun juttuun Presidenttiperhe harvinaisessa yhteiskuvassa Turussa: Aaro-poika hymyilevänä kisakatsomossa.

Kuva julkaistiin myös useassa muussakin suomalaisessa mediassa.

Neuvoston puheenjohtaja katsoi käsittelyynottopäätöksessään kanteluiden kohdistuvan kuvaamisen ja kuvan jakelun osalta myös Suomen tietotoimiston uutiskuvapalveluun Lehtikuvaan.

Neuvoston mukaan presidentin alaikäinen lapsi ei ole lähtökohtaisesti julkisuuden henkilö. Alaikäisten suhteen pitäisi kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta.

JSN:n mukaan urheilutapahtuma oli julkinen yleisötilaisuus ja ihmisten kuvaaminen oli sallittua. Myös lapsia saa lähtökohtaisesti kuvata julkisella paikalla.