Poliisi ottaa voimakkaasti kantaa siihen, että viranomaisten voimavarat eivät riitä esitutkintojen toteuttamiseen riittävässä ajassa. Asiasta kirjoittaa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kari Siivo Poliisin blogissa.
– Eduskunnan oikeusasiamiehen tiistaina antaman ratkaisun mukaan perusongelmana on voimavarojen riittämättömyys tehtävämääriin nähden. Oikeusasiamies korostaa, että esitutkinnassa ja koko rikosprosessiketjun toiminnassa on kyse oikeusturvasta ja valtion ydintehtävästä, minkä tulisi näkyä resurssipäätösten painotuksissa, Siivo kirjoittaa.
Hänen mukaansa esitutkintojen kesto on ollut useaan otteeseen huomion ja tarkastelun kohteena viime vuosina.
– Rikosten tutkinta-aikaa on seurattu tarkasti ja esitutkintaprosessia kehitetty. Poliisi ei ole jäänyt asiassa toimettomaksi, vaan asia on otettu vakavasti ja kehittämistoimia tehty laajasti liittyen muun muassa toimintaprosesseihin ja tutkintajärjestelyihin. Henkilöstön osaamista on lisätty entistä vaativampien tehtävien hoitamiseksi ja työhyvinvointiin kiinnitetty huomioita. Tutkittavat rikokset käsitellään poliisiyksiköissä keskitetysti rikosten esikäsittelyssä, jolla pyritään varmistamaan rikosasioiden oikeudenmukainen ja tarkoituksenmukainen käsittely, Siivo kirjoittaa.
Poliisi huomauttaa, että rikostorjunta on tänä päivänä myös paljon muuta kuin rikosten esitutkintaa.
– Rikosten ennalta estäminen ja vakavien uhkien torjunta sitoo voimavaroja, ei pelkästään rikostutkinnasta, vaan koko poliisihallinnosta. Myös sisäisen turvallisuuden tilanne on muuttunut, ja erilaiset uhkat ja vakavat ilmiöt ovat lähes arkipäivää. Näitä ei voida sivuuttaa ja ne on otettava vakavasti. Poliisin ennalta estävää työtä tehdään laajasti moniviranomaisyhteistyössä, mutta sitäkin hyvin rajallisin voimavaroin, Siivo toteaa.
– Poliisi haluaa tehdä työnsä edelleen mahdollisimman hyvin ja estää ja selvittää rikoksia. Esitutkintaprosessin kehittämisessä olemme kuitenkin sellaisessa tilanteessa, että nykyisillä resursseilla merkittävä muutos parempaan ja nopeampaan tutkintaan ei ole realistista.