Välitodistuksen aika: Näin Janne Laukkanen on Pelicans-urheilupomona suoriutunut

Pelicansin syyskausi jääkiekon Liigassa on ollut mahalasku. Päävalmentaja Ville Nieminen maksoi siitä jo hintansa ja menetti työnsä. Vihaisten kannattajien kritiikki on moukaroinut myös urheilutoimenjohtaja Janne Laukkasta, jonka vastuulla joukkueen kokoaminen on ollut.

Anonyymi

Pelicansin syyskausi jääkiekon Liigassa on ollut mahalasku. Päävalmentaja Ville Nieminen maksoi siitä jo hintansa ja menetti työnsä. Vihaisten kannattajien kritiikki on moukaroinut myös urheilutoimenjohtaja Janne Laukkasta, jonka vastuulla joukkueen kokoaminen on ollut.

Tänä vuonna Laukkanen on kiistatta epäonnistunut työssään. Hän on kuitenkin 3,5-vuotisella toimikaudellaan tehnyt niin paljon hyvää työtä, että plussia ja miinuksia vertailtaessa vaaka pysyy vielä kirkkaasti plussan puolella.

Laukkanen aloitti työssään kesällä 2016. Kauden 2017–18 Pelicansia voi pitää ensimmäisenä hänen rakentamanaan joukkueena.

Etelä-Suomen Sanomat kävi läpi kausi kaudelta Laukkasen aikakauden hankinnat ja miten ne ovat onnistuneet.

Kausi 2017–18

Osumat: Libor Sulak, Aleksi Mustonen, Casimir Jürgens, Borna Rendulic, Jesse Saarinen, Jesse Mankinen

Hudit: Joel Mustonen

Rajatapaukset: Vadim Pereskokov, Jordan Rowley

Sulak ja Jürgens olivat kohtuuhintaisia huippulöytöjä. Rendulic pelasi Pelicansissa vain vähän aikaa, mutta ehti olla joukkueelle avuksi, ja kroaatin KHL-siirrosta tippui Pelicansille rahaa, joka osittain mahdollisti Mankisen hankinnan.

Kausi ei ollut urheilullinen menestys, mutta lähtökohdatkin olivat vaikeat. Edelliskeväänä joukkueen vahva oli hajonnut palasiksi, avainpelaajat piti löytää muualta ja rahahanat olivat suhteellisen tiukassa. Laukkanen valoi hyvän pohjan seuraavan kauden onnistumisille.

Arvosana: 9-.

2018–19

Osumat: Jakub Skarek, Jussi Olkinuora, Oliwer Kaski, Miihkali Teppo, Hynek Zohorna, Henrik Nilsson, Jesse Ylönen

Hudit: Manuel Ganahl, Niklas Salo, Keni Karalahti, Mikko Laine

Rajatapaukset: Aleksandr Shtshemerov, Juhamatti Aaltonen, Jordan Rowley, Miro Keskitalo

Kaski oli sensaatio, Olkinuora ja Zohorna Liigan eliittiä pelipaikoillaan, Teppo ja Nilsson jämeriä joukkuepelaajia, Ylönen ja Skarek tulevaisuuden huippukykyjä.

Hudit olivat niitä pelaajia, joihin ei valtavia odotuksiakaan kohdistunut. Lainetta lukuun ottamatta kaikille löytyi uusi seura jo syyskauden aikana ja palkkarasite poistui.

Kauden loppusuoralla mukaan tullut Aaltonen on huimista runkosarjatehoistaan huolimatta merkittävä rajatapaukseksi, sillä hän ei noussut ratkaisupeleissä siihen rooliin jota häneltä odotettiin.

Mitalit jäivät saavuttamatta, mutta pelaajamateriaalin laadusta se ei jäänyt kiinni. Alle kahden miljoonan euron budjetilla ei kovin paljon parempaa nippua saa kasaan.

Arvosana: 9½

2019–20

On liian aikaista jakaa lopullisia tuomioita hankintojen onnistumisesta ja epäonnistumisesta. Tässä vaiheessa tilannekuva on, että kesällä ja keväällä tulleista uusista kenttäpelaajista yksikään ei ole ylittänyt odotuksia. Alle on pelannut monikin, etunenässä Otto Nieminen, Jonatan Tanus ja Frank Gymer, jotka hankittiin tekemään tulosta hyökkäyspäässä, sekä konkari Topi Jaakola, jonka suoritustaso puolustuksessa on ollut hälyttävän heilahteleva.

Kesken kauden tulleet Alex Lintuniemi ja JYP-laina Ossi Ikonen ovat olleet vahvistuksia. Koska joukkueen suurinta akilleenkantapäätä eli puolustusta on vahvistettu, pelin vuotokohtiin päästään tarttumaan kunnolla ja sitä kautta hyökkäyskin voi parantaa. Toisaalta maalivahtipeli on nyt suurempi kysymysmerkki Tomi Karhusen lähdettyä Sveitsiin.

Laukkasen epäonnistumiseksi on laskettava myös kevään valmentajasopimussekoilu, joka jätti syvän railon seurajohdon ja päävalmentaja Niemisen välille.

Toisaalta pelaajien alisuorittamista ei voi sälyttää liikaa urheilutoimenjohtajan syyksi. Valmennuksella ja pelaajilla itsellään on vastuunsa, kun lähes kaikki pelaavat alle sen tason mitä edelliskaudella heiltä on yksilöinä nähty.

Arvosana: 5

Loppuhuomio

Jutussa mainituista hankinnoista kaikki eivät ole olleet Laukkasen löytöjä, vaan valmennusjohdolla on ollut vaikutusta osaan siirroista. Arvostelun kannalta tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä urheilutoimenjohtajalla kuuluu olla viimeinen sana pelaajapäätöksissä, eikä hänen tulisi hyväksyä sellaisia hankintoja, joita ei itse joukkueeseen halua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää